Trädgård
Plantering i våra trädgårdar
Det är tillåtet att plantera vilka växter och träd man vill i sin trädgård (dock ej invasiva arter). Bostadsägaren är ansvarig för planterade växter och de får inte utgöra fara för fastigheten, rör och ledningar i mark. Växtligheten får inte störa närmaste granne.
Det är tillåtet att gräva upp sitt fruktträd (det som följde med husen när de var nybyggda) om man så önskar. Vill man flytta fruktträdet till annan plats i trädgården måste man först ansöka om detta.
Om växtligheten blir högre än 4 meter måste en ansökan hos styrelsen göras.
Ansökan till styrelsen ska då innehålla:
Med fördel så lämnas en ritning in så att det inte uppstår någon osäkerhet om var man vill plantera. De grannar som berörs av växten får lov att lämna in sina synpunkter innan ett beslut fattas av styrelsen. Styrelsen tar kontakt med berörd granne. Ingen plantering får göras förrän beslut tagits av styrelsen.
Det är inte tillåtet att plantera i gruset runt husen och inte heller tillåtet att ta bort någon sten i stenraden och plantera var stenen funnits.
Höjd på häck / Häckklippning
Vi som fastighetsägare och Växjö kommun har båda ansvar för att det blir en säker och trygg trafikmiljö i vårt bostadsområde. Växter eller annat får inte hindra sikten eller göra det svårt för andra trafikanter och arbetsfordon att komma fram. Därför har vi alla som boende i Brf Hovs Backe skyldighet att vårda våra tomter så att växtlighet eller annat inte hindrar sikt eller försvårar framkomlighet.
Höjden på häckarna bestäms av varje boende men måste följa kommunens regler gällande trafiksäkerhet och häckhöjd. Det är lämpligt att tala med sina grannar då höjden även påverkar dem.
Du har ansvar för din häck på alla sidor, även den sida som löper mot din granne. Det smidigaste är att du kommer överens med din granne om vem som klipper respektive sida på häcken.
Din häck får inte växa ut över gatan d.v.s. den ska klippas så att den inte hänger ut över kantsten eller kantstål. Detta gäller för häckens hela höjd.
I Växjö kommun gäller nedan regler:
Du som har hörntomt
Se alltid till att skapa fri sikt i din korsning. Häckar, buskar, plank, stängsel eller annat kan skymma sikten i gatukorsningen och får inte vara högre än 80 cm över intilliggande gatunivå (mätt från asfalten på gatan). Detta gäller inom den s.k. sikttriangeln.
Gata möter gata: 10 meter åt varje håll från gatukorsningen.
Gång- och cykelbana korsar gata: 10 meter åt varje håll längs med gatan och 5 meter längs med gång- och cykelbanan.
Sikttriangel räknas från trottoarkanten. När trottoar saknas mäter du från tomtgränsen.
Fastighet med utfart mot gata eller gång- och cykelbana
Vid fastighetens utfart mot gata eller gång- och cykelbana rekommenderar Växjö kommun att du inte bygger eller odlar högre än 80 centimeter inom ett avstånd på 2,5 meter åt vardera hållet.
Du kan även se ovan information i denna PDF fil.
Byta ut döda växter
De boende som vill byta ut häckplantor, prydnadsbuskar och fruktträd, som de bedömer som döda eller av annan anledning skadade, får göra det på egen bekostnad.
Beskärning av fruktträd
Det kan vara aktuellt att beskära ditt fruktträd, beroende på fruktsort och eget intresse. Observera att detta är frivilligt att beskära sitt fruktträd.
Klätterväxter
Om man vill plantera klätterväxter som ska stå i anslutning till hus- eller förrådsvägg, så behöver växtstödet monteras med en luftspalt på minst 10 cm till befintlig vägg. Detta för att växterna inte ska förstöra fastigheten. Klätterstödet får lov att vara i vilket material man önskar, men är det i trä ska det målas i samma färg som husväggen.
Gräs
Den grässort som använts i vårt område heter Skånefrö, Österlen Villa/Sport. Styrelsen har beslutat att boende som inte är nöjda med sin gräsmatta själva får stå för kostnaden att korrigera den.
Trädgårdsavfall och kompost
Det är tillåtet att anlägga kompost. Komposten får endast ställas på hustomten och inte på gemensamma grönområden. Endast trädgårdsavfall får komposteras. Det är inte tillåtet att kompostera matavfall. Komposten måste skötas så att den inte stör grannar med lukt eller andra problem. Det är lämpligt att tala med sina närmaste grannar innan man placerar ut den på sin tomt.
Trädgårdsavfall till återvinningscentralerna
Du som inte har möjlighet att kompostera själv, kan lämna ditt trädgårdsavfall till närmaste återvinningscentral. Återvinningscentralen Norremark driver en storkompost, där ditt trädgårdsavfall blir ny jord. Du kan även kontakta SSAM för att skaffa dig ett abonnemang gällande hämtning av trädgårdsavfall.
Eldning av trädgårdsavfall
Att elda för att bli av med sitt trädgårdsavfall är olämpligt om du bor i tätort. Dina grannar och andra människor i närheten kan störas av röken. Välj istället att kompostera till avfall. Det är förbjudet i vår förening att elda upp avfall.